Παραδοσιακές συνταγές

Η κουζίνα της Σαντορίνης βασίζεται κυρίως στα αγροτικά της προϊόντα. Προϊόντα θρεμμένα με το ηφαιστειογενές χώμα της, τη δροσιά της θάλασσας και τον Αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Αποκτούν γεύση μοναδική που αν τη συνδυάσουμε και με τη σχεδόν βιολογική τους καλλιέργεια, μας δίνουν εξαίρετο υλικό για φαγητά πρωτότυπα, γευστικά, υγιεινά.

Παραδοσιακά πιάτα όπως οι τοματοκροκέτες, η Σαντορινιά σαλάτα, η φάβα σε όλες της τις παραλλαγές, τα άσπρα μελιτζανάκια, τα γεμιστά στρογγυλά κολοκυθάκια, το σφουγγάτο, η μαγειρευτή κάπαρη, το χλωρό τυρί, το απόχτι και τα λουκάνικα, το αγριοκούνελο τυραύγουλο, η μπραντάδα, τα μελιτίνια και τα παξιμαδάκια ζαφοράς, αναδεικνύουν τη γευστική κουλτούρα του νησιού.

Ακολουθώντας τον κανόνα της εντοπιότητας, συνδυάζουμε το Ασύρτικο με μυρωδάτους ντοματοκεφτέδες, φάβα παντρεμένη, καπαρόφυλλα, κάπαρη γιαχνί, αλλά και το σαντορινιό χλωρό τυρί σαγανάκι! Εδέσματα με έντονη γεύση, αλμυρά θαλασσινά, στέκονται δίπλα στη φρεσκάδα που προσδίδει η οξύτητα στο Ασύρτικο.

Τα παστά ψάρια, η σαρδέλα και το σκουμπρί, συμβιβάζουν την αλμυρή τους γεύση. Η πλούσια, σχεδόν λιπαρή σάρκα μιας τσιπούρας στη σχάρα βρίσκει επίσης το ταίρι της σε ένα ποτήρι αυστηρό Ασύρτικο. Πλούσια ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος αλλά και πουλερικά, κοτόπουλο, γαλοπούλα με λευκές σάλτσες, αναζητούν ένα Ασύρτικο βαρέλι. Δημιουργικά πιάτα όπως το μπαρμπούνι γεμιστό με ρόκα και ελιές, η σφυρίδα με ντοματίνια και σκόρδο, αλλά και ευωδιαστό πέστο, μπορούν να συνοδεύσουν επίσης ένα Ασύρτικο βαρέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου